Vad orsakar en blödande cyst i äggstockarna?

Orsakerna till en blödande cyst i äggstockarna är beroende av den typ av cysta som utvecklas på äggstocken hos en kvinna i fertil ålder. Cystor är små vätskefyllda säckar som kan bildas i många delar av kroppen. Vissa äggstockscystor svullnar i storlek och kan brista, vilket orsakar vaginal blödning. Pelvic smärta och blödning mellan perioder är onormala tecken som indikerar en cyst i äggstockarna och kräver en tid med en läkare.

Symtom på en onormal cyst i äggstockarna innefattar smärta på en eller båda sidorna av buken. När en ovarian cyste bildas, kommer de flesta kvinnor att ha skarpa smärtor och kramper i bäckenregionen. Svårighet eller smärta vid urinering och under samlag är också ett tecken på en cyst i äggstockarna. Menstruationscykeln kan bli oregelbunden eller kvinnan kan uppleva fläckig blödning mellan perioder. En blödande cyst av äggstockar kommer att orsaka ett tyngre blodflöde än en normal menstruationscykel.

Normala äggstockscystor bildas varje månad som en del av en kvinnas menstruationscykel. Ägget utvecklas inuti en follikel, som skyddar ägget medan livmodern förbereder sig för att ta emot ägget. Efter det att ägget utvisats från follikeln, löser follikeln normalt. I vissa fall släpps inte ägget och follikeln förblir, bildar en cyste på äggstocken. Dessa cyster är vanligtvis inte smärtsamma och kallas funktionella ovariecyster.

Ibland kan follikulära cystor växa till en stor storlek som orsakar att cysten brister och blöder. En blödande cyste diagnostiseras med en ultraljud eller en dator tomografi (CT) -sökning. Vissa äggstockscystor kräver ingen annan behandling än överklagande smärtstillande medel som ibuprofen, eller till och med bara en varm komprimering på buken. Ibland kan en stor ovariecyst behöver avlägsnas. För att förkorta läkningstiden kommer kirurgen att ta bort cysten genom att utföra ett minimalt invasivt förfarande som kallas laparoskopisk kirurgi.

En blödande cyst av äggstockar kan orsakas av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Det är en sjukdom som involverar många små cyster på äggstockarna. Den burst ovarian cyste kan orsaka smärta på ena sidan av buken samt vaginal blödning. PCOS är också associerad med andra metaboliska problem som diabetes.

Kvinnor med blödande äggstockscystor kan bli anemiska på grund av den snabba förlusten av blod från en hemorragisk cyst i äggstockarna. Avlägsnande av den sönderdelade ovariancystret kan vara tillräcklig för att återställa blodhemoglobinnivån inom ett normalt intervall. Vissa läkare kommer att ordinera orala preventivmedel eftersom dessa piller förhindrar ägglossning och kan hämma utvecklingen av äggstockscystor.