Vad orsakar en gallblåsanattack?

En gallblåsanattack uppträder när gallsten bildas i gallblåsan. Gallstenar är svåra avsättningar av matsmältningsvätskan som sträcker sig från storleken av ett sandkorn till storleken på en liten mandarin. Det finns tre huvudorsaker till gallblåsanattacker: överskott av kolesterol i matsmältningsgallen, överskott av bilirubin i matsmältningsgallen eller otillräcklig tömning av gallblåsan i tunntarmen.

Galla är en vätska som produceras av levern och det hjälper till vid uppslutning av fetter. En orsak till en gallblåsanattack uppträder när det finns för mycket kolesterol i gallan. Kolesterol är vanligtvis upplöst av gallan, men om det är för mycket, kan kolesterolet kristallisera och bli gallstens, vilket möjligen orsakar en gallblåsanattack. Detta är den vanligaste orsaken till gallblåsanattacker. Vissa bevis tyder på att individer som äter dieter som är höga i kolhydrater och fett kan ha en större förekomst av gallblåsanattacker.

En annan orsak sker när det finns för mycket bilirubin i gallan. Under den naturliga nedbrytningen av röda blodkroppar produceras en kemisk produkt som kallas bilirubin. Det kan skapas i överflöd av levern under vissa hälsoförhållanden, såsom levercirros, blodsjukdomar och infektioner i gallkanalerna. När gallsten skapas av för mycket bilirubin i gallan kallas det en pigmentsten på grund av dess mörkare färg.

En tredje orsak till gallstenattacker uppträder när gallblåsan inte tömmer sig tillräckligt i tunntarmen. När detta händer kan gallan byggas upp i kanalerna och bli mycket koncentrerad. Denna höga koncentration av gallan klumpar ihop i gallstenar.

Förutom dessa tre orsaker till gallblåsanattacker är en stor lista över riskfaktorer kända för att öka risken för en attack. Dessa riskfaktorer innefattar att vara kvinnlig, vara mer än 60 år gammal, vara av amerikansk indian eller spanskt ursprung, vara gravid eller ha en familjhistoria av gallstenar. Att äta en hög fetthalt eller högkolesterol diet, äta en diet med lågt fiber, genomgå hormonersättningsterapi, gå ner i vikt snabbt eller få intravenös matning kan också öka risken för gallblåsanattacker. Vissa sjukdomar ökar också risken, inklusive diabetes, anemi, fetma. Att ha haft en benmärg eller organtransplantation ökar också risken.

Symtomen på en gallblåsanattack inkluderar plötslig och snabbt intensifierande smärta i mitten och övre högra delen av buken, såväl som i höger axel eller mellan axelblad. Smärtan kan vara så länge som några timmar. Dessutom kan en person som lider av gallstens uppleva magefullhet, lerafärgade avföring, illamående, feber eller gulnande av hud och ögon. Vissa individer kan emellertid inte uppleva några symtom även när gallsten är närvarande.

Gallblåsa attacker är mycket vanliga, så behandlingar är lättillgängliga för dem som lider av gallstenar. Behandlingsalternativen inkluderar mediciner som löser upp kolesterol gallstenar. Andra patienter kan kräva avlägsnande av gallbladder eller ett förfarande som kallas elektrohydraulisk shockwave lithotripsy, för dem som inte kan genomgå operation.