Vad orsakar hårbotten blåsor?

Hårbottenblåsor kan orsakas av flera saker, inklusive olika typer av dermatit. Kontaktdermatit och seborrheisk dermatit är till exempel två vanliga typer av dermatit som kan orsaka blåsor i hårbotten. Dessa kan också orsakas av brännskador, bakterier, svampar och virus.

En allergisk reaktion på vissa kemikalier är en av de vanligaste orsakerna till hårbottenblåsor. Detta är vetenskapligt känt som kontaktdermatit, och det kan också orsaka rodnad och klåda. Några av hårprodukterna som kan orsaka allergisk reaktion på hårbotten inkluderar hårfärg, schampo, balsam och hårspray.

Dofter och färgämnen är några av kemikalierna i hårprodukter som kan orsaka allergisk reaktion. En person som lider av blåsor i hårbotten på grund av allergi borde omedelbart sluta använda några förekommande hårprodukter och notera några vanliga ingredienser. Han kan då börja använda olika produkter. Det kan ta många olika produkter tills han hittar en som inte kommer att irritera hans hårbotten.

Hårda hårbehandlingar, som perms och färgämnen, kan ibland orsaka kemiska brännskador i hårbotten, vilket kan leda till hårbottenblåsor. En allvarlig solbränna kan också orsaka blåsor i hårbotten. Detta är vanligtvis vanligare hos personer med mycket korta hår eller rakade huvuden.

Seborrheisk dermatit är ett medicinskt tillstånd som orsakas av överaktiva oljekörtlar i hårbotten. Detta tillstånd kan orsaka blåsor i hårbotten, tillsammans med rodnad och kliande, fläckande hud. Sår och blåsor som orsakas av detta tillstånd tar vanligen längre tid än normalt att läka. I allvarliga fall kan klar eller gul urladdning ständigt sippra från såren. Detta är ibland känt som gråtande seborrheisk dermatit.

Follikulit avser en infektion i hårsäcken, och det kan också orsaka hårbottenblåsor. Detta sker vanligtvis när bakterierna fångas inuti hårfollikeln, vilket kan orsaka små till stora stötar eller blåsor, tillsammans med obehag och klåda. Antibiotika behövs vanligtvis för att rensa upp detta.

Tinea capit, eller hårbotten ringorm, är en svampinfektion i hårbotten. Detta är vanligare hos barn än vuxna, och det är mycket smittsamt. Ett kliande rött utslag med svarta fläckar och skalliga fläckar är också vanligt hos personer som lider av detta tillstånd. Om utslaget blir smittat kan området bli svullet och hårbottenblåsor kan också utvecklas.

Personer som har haft vattkoppor kan också riskera att utveckla bältros senare i livet, även efter att viruset har sovit i åratal. Symtomen på bältros i hårbotten ligger vanligen bara på ena sidan av hårbotten. Dessa symtom kan innehålla smärta och klåda, tillsammans med hårbottenblåsor och sår.