Vad orsakar vaginal urladdning och klåda?

Ett antal infektioner kan orsaka vaginalt urladdning och klåda. Vaginala infektioner kallas vanligtvis vaginit, och de kan orsakas av vissa typer av bakterier och svamp eller av en sexuellt överförd sjukdom (STD), såsom klamydia eller genital herpes. Behandling beror på orsaken till symtomen, men många fall kan rensas med antibiotika eller svampmedel.

En jästinfektion är kanske den vanligaste orsaken till klåda och vaginal urladdning. Denna typ av infektion orsakas av en överväxt av Candida albicansjäst. Vaginala urladdningen är typiskt tjock och klumpig, och klåda är vanligtvis internt och externt. De flesta infektioner klargörs med anti-svamp, över-the-counter behandlingar, som ett stötpiller och anti-kliar kräm. En enkeldos piller kan också rensa upp en jästinfektion.

Bakteriell vaginos kan också orsaka vaginal urladdning och klåda. Utsläpp från bakteriell infektion skiljer sig från den som orsakas av en jästinfektion, den har ofta en tunn konsistens, en gråvit färg och en obehaglig, fiskig lukt. Bakteriell vaginos behandlas vanligtvis med antibiotika som metronidazol eller klindamycin.

Trichomoniasis är en sexuellt överförbar sjukdom som kan orsaka dessa symtom. Det är orsak av en protozoer. Utsläppen tenderar att vara gröngul i färg och har en mycket obehaglig lukt. Det är vanligtvis en stor mängd utsläpp såväl som klåda och brännande på grund av infektionen. Vanliga behandlingar inkluderar endos piller av tinidazol eller metronidazol, och infektionen rensar vanligtvis inom en vecka av behandlingen.

Vaginal urladdning kan också orsakas av andra sexuellt överförbara sjukdomar, såsom gonorré eller chalydia, och antibiotika kommer vanligtvis att rensa upp dessa STD. Vissa typer av cancer, såsom livmoderhalscancer eller vaginala cancerformer, kan ge blodig utmatning. Klåda i det vaginala området kan också orsakas av yttre irritationsmedel eller förändringar i hormonnivåer, såsom under klimakteriet. I sällsynta fall kan klåda orsakas av förkreativa lesioner på vulkanen eller av en pinworm-angrepp.

Vissa försiktighetsåtgärder kan vidtas för att förhindra onormalt vaginalt urladdning och klåda. En kvinna bör begränsa exponeringen för irriterande kemikalier genom att undvika parfymerade feminina produkter och toalettpapper samt duschar. Det vaginala området bör hållas rent och torrt så att jäst eller bakterier är mindre benägna att växa och sprida sig. Vissa kvinnor finner också att äta mat med probiotika, som yoghurt, hjälper till att hålla vaginit i bukt.