Vilka drycker innehåller koffein?

En mängd olika drycker innehåller antingen naturlig eller tillsatt koffein. Te, kaffe och choklad är alla exempel på naturliga källor till koffein, så drycker av dessa ämnen innehåller typiskt stimulansen. Många läskedrycker, såsom sodavatten, innehåller koffein som tillsats, i vilket fall det vanligtvis kommer att anges på etiketten som en ingrediens. Dessa drycker innehåller alla varierande mängder koffein och den ursprungliga källan till stimulanten kan eventuellt leda till olika effekter. Detta beror på det faktum att vissa polyfenoler och andra föreningar kan bilda komplex med koffein som inte är lättlösliga.

Koffein är en molekyl som förekommer naturligt i växtmaterial som kaffebönor och teblad. Andra naturliga källor inkluderar kola muttern, frön från guarana växten och yerba mate blad. Oavsett källa tenderar koffein att ha en stimulerande effekt på det mänskliga nervsystemet. Vissa människor söker efter mat och drycker som innehåller koffein för denna effekt, medan andra väljer att avstå.

Kaffe och te är två populära drycker som naturligtvis innehåller koffein. Även om dessa drycker är gjorda av olika växtprodukter är koffeinet de innehåller kemiskt samma. Vid en tidpunkt var koffeinet i te känt som sin, även om dessa föreningar senare visades vara desamma. Drycker gjorda av yerba matte trodde ursprungligen att innehålla en förening som kallades mateine, men det visade sig senare också vara koffein. De fysiologiska effekter som associeras med koffein från olika naturliga källor kan variera inte på grund av att de är molekylärt olika, men på grund av närvaron av andra xantiner och olösliga polyfenoler.

Cola-smaksatta läskedrycker innehåller ursprungligen extrakt av kolmuttern, som är en annan naturlig källa till koffein. Artificiellt smaksatta läskedrycker av denna typ innehåller fortfarande ofta koffein, men som tillsatsmedel. Många andra läskedrycker innehåller koffein, särskilt energidrycker. När dessa drycker innehåller tillsatt koffein, kommer det vanligen att anges som en ingrediens så att närvaron av stimulanten lätt kan bestämmas.

Drycker som naturligtvis innehåller koffein kan också erhållas i koffeinhaltiga former. Vid en tidpunkt använde denna process bensen och andra lösningsmedel för att avlägsna stimulansen, men mindre miljöskadliga metoder används nu vanligen. Förutom koffeinfritt te eller kaffe resulterar denna process också i koffein extrakt som sedan kan tillsättas till andra drycker eller användas som tillägg.